Mogelijkheden

In het begin

Als je niet veel ervaring hebt is het fijn om iets na te tekenen, bijvoorbeeld een andere tekening of een goede foto. Je kiest je eigen voorbeeld en Kees en Jannie helpen je. Materialen die geschikt zijn, zijn potloden, stiften, pastelkrijt en houtskool. Jij kiest zelf of je het bij de tekening laat, of dat je daarna gaat schilderen met de foto als voorbeeld. Materialen die geschikt zijn voor het schilderen zijn waterverf en papier of acrylverf en papier of canvas. Hier zie je de eerste tekening van Loek, die hij maakte in twee sessies. Hij tekende eerst de contouren en kleurde de specht in. Daarna bracht hij structuur aan in de boomstam en takken. Vervolgens maakte hij schaduwen en tenslotte kleurde hij de achtergrond in en maakte de compositie compleet. 

Opdrachten

Als je het fijn vindt om naar opdracht te werken, doorloop je een kort programma van verschillende opdrachten. Je start bijvoorbeeld met natekenen van een stripfiguurtje of een landschap. Daarna ga je met houtskool en pastelkrijt groot werken. En dan maak je je eerste schilderij met acrylverf. 

Vervolgens kiezen we samen een goede foto uit die je gelijk naschildert op canvas, zonder tekening vooraf. Onderwerpen  zijn bijvoorbeeld een landschap, dieren, mensfiguren, een portret. Na deze opdrachten heb je de inspiratie om naar eigen idee verder te gaan.

Dit is één van de eerste schilderijen van Babette.

 

Naar eigen idee

Als je naar eigen idee wilt werken, kun je iets naschilderen maar ook direct -uit het hoofd en hart- tekenen of schilderen. Kees en Jannie kunnen met je meedenken in de ideevorming. Als je dat wilt, begeleiden ze je. Als je zelfstandig wilt werken, is dat ook prima. Je kunt desgewenst eigen materialen meenemen, bijvoorbeeld als je een mixed mediawerk wilt maken of een groot schilderij wilt maken.

Anne had zin om een vlinder uit te werken en Lisa tekende een poes. Ze deden dat met pen en Oostindische inkt. Elise schilderde een specht en Barbara cactussen, beide met acrylverf op canvasdoek.

                       

Goed op dreef

Als je verder gevorderd bent, overleg je waar je aan wilt werken en welke materialen je nodig hebt. Je gebruikt de materialen in het atelier. Of je kiest ervoor om op afwijkend formaat te werken, een serie te maken of technieken en materialen te combineren. Je bepaalt zelf of je begeleiding en adviezen wilt. Lisa maakte ter plekke in het atelier dit stilleven.